Carp24

A pontyhorgászat nem csak bojlishorgászat! Sokkal több...

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén

Július közepén hazánk határát átlépve egy 48 órás horgászatra látogattam el a vadregényes, nádassal körülvett szlovákiai vízre. A hely nem volt teljesen ismeretlen számomra, hisz korábban már horgásztam itt, egy igen sikeres túrát zárva. Még akkor megfogadtam, hogy amint lehet, mindenképpen visszatérek…

Az időjárás igencsak kedvezőnek mutatkozott. A nyári forróságot egy drasztikus hidegfront váltotta le, amely szakadó esővel, és viharos erejű széllel érkezett. Bíztam benne, hogy a szlovák régióban is érvényesül majd ennek a hatása. A hideg levegő a hét közepén tört be a Kárpát-medencébe. Reméltem, hogy ez hétvégéig kitart, ami a kapások szempontjából minden bizonnyal nem lesz elhanyagolható tényező.


Valami közelít nyugat felől

A hét utolsó munkanapján, késő délután indultam útnak. Napsütéses, de kissé hűvös és szeles időben volt részem. Az alig 1,5 órás út zökkenőmentesen telt. A tó első részén állítottam fel táborom, mivel ettől hátrafelé már szinte minden hely elkelt a hétvégére. Itt nagyjából 40-50 méter széles volt a meder. A szemben lévő nádfal kiváló lehetőségeket tartogatott, így ide helyeztem el mindkét szerelékemet.

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénFél év után, újra itt

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénÍgéretes hely, azaz egy "forró pont"

A horgászatra kizárólag tigrismogyoróval készültem, mivel időhiányom miatt nem volt időm a bojli készítésre. Bár tökéletesen és 100%-ban megbízom a CC Moore gyári csalikban, de sajnos a készleteim ebből is fogyóban voltak így nem volt más alternatíva, mint a jó öreg főzött tigris. A ropogós finomság egy kis tuningon is átesett, Amino Blend, mogyoró aroma, és Talin került a főzővízbe. Biztos voltam benne, hogy ezt az igencsak attraktív és vonzó csemegét nem fogják a halak figyelmen kívül hagyni.

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénItt még szárazon a tuningolni kívánt adalékokkal...

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén...és a kész állapotában

A folyékony adalékokkal teljessé tett tigrismogyorón kívül egy dobozka saját készítésű krémes-tejes-vaniliás pop up is a táskámba került, amelyet néhány héttel ezelőtt készítettem el, és még nem volt alkalmam kipróbálni. Így ennek a lebegő bojlinak ez volt az első bevetése. Az egyik szerelékemre két szem tigris került, míg a másikra egy úgynevezett Hinged-Stiff rig előkére a pop up. Az első kapásra nem is kellett sokat várni, néhány óra múlva már fárasztottam is a lebegő csalira éhes amurt.

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénSötétedés előtt már csatasorban

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénKrémes-tejes-vaníliás

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénVajon melyik lesz a nyerő?

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén
Ahogy besötétedett megszólalt a jelző

A következő hal az éjszaka folyamán érkezett, ezúttal egy kisebb ponty tartott igényt a két szem tigrisre. A reggeli órákig több kapásom nem volt, amit nem is bántam igazából, mert az egész heti munka és hajtás fáradalmait legalább ki tudtam pihenni. 8:00 magasságában jól megszórtam a helyet mogyoróval, majd szerelékeimet frissítettem. 1,5 óra múlva a lebegő bojli ismét működésbe lépett, ezúttal egy csodálatos színekben pompázó tükrös volt a tettes. Ezt nem sokkal később két újabb növényevő követte. A vaníliás pop up nagyon népszerűnek bizonyult. Az ebédidő nem csak az én étvágyamat hozta meg, hanem egy kissé furcsa, gnóm formájú tövesét is. Ő most a tigrist választotta. Időközben szakadni kezdett az eső, és a megerősödő szél szinte teljesen felborzolta a tó felszínét. Jobban láttam inkább behúzódni a sátorba.

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénMicsoda pompás...

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén...színek

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénÚjabb két...

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén...pop up kedvelő növényevő

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénKi tudja...

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén...mit történt vele korábban

Késő délutánig több esemény már nem történt, leszámítva a szűnni nem akaró folyamatos esőt. A levegő is alaposan lehűlt, hisz a hőmérő higanyszála egészen 16 fokig süllyedt le. Majd hirtelen a semmiből egy elementáris erejű kapás ugrasztott a védelmemből. Sajnos azonban az ismeretlen erő amilyen gyorsan jött olyan gyorsan távozott is, mert a 0,40mm-es előtét zsinóromat, mint a penge, úgy vágta el valami víz alatti akadály. Érdekes volt, mert ezt korábban nem tapasztaltam itt. Lehet, hogy nem ártott volna az erősebb zsineg. Sötétedés előtt ismét jól meghintettem a pályát tigrissel. Erre a válasz rövidesen meg is érkezett, egy kisebb amúrt fárasztottam ki sikeresen. A szakadó esőben nem akartam a fotózással bíbelődni, így azonnal útjára engedtem a harcost. Ő most a tigrist választotta. Az égi áldás éjfél után maradt abba. Kipihenten, korán reggel ébredten. Első dolgom volt az etetés, és a csalik „felnézése”. Bár a horgászatból nem sok idő volt hátra, mert 12:00-ig szólt a menet. De úgy gondoltam hátha búcsúzásként a tó megajándékoz még egy hallal. Ez be is jött, mert közvetlenül a pakolás előtt fantasztikus fárasztással egy sötét színű, különleges tövest meríthettem.

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénHúha...

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén...ennek a fele sem tréfa

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénLassan, de biztosan a feladás szélén

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénKaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjén
Végre matracon. Szépségből jeles

Kaland a határon túl – két éjszaka a tótok földjénEnnél jobb befejezést el sem tudtam volna képzelni

Zárásként hogy azért mégsem érezzem annyira jól magam, az eső ismét szakadni kezdett. Az átázott, vizes cuccokat bepakolva az autóba, búcsút intettem a tótok földjének. Bár most ezen a két éjszakás kalandon az igazán nagyméretű tólakók elkerültek, de így sem lehetett okom panaszra, mert nálam a sikert nem feltétlenül a kilókban mérik.

Trakker pólók