Carp24

A pontyhorgászat nem csak bojlishorgászat! Sokkal több...

A vidra jelenléte és annak következményei

Nagyon sokan kedves kis állatnak tartják a vidrát, de a horgászok és vízkezelők körében már közel sem annyira népszerű, hiszen egyik fő tápláléka a hal. Azt, hogy pontosan mekkora kárt okoz egy-egy horgászvíz halállományában, nagyon nehéz megállapítani, de az biztos, hogy a nagyobb testű pontyokra is a vidra az egyik legnagyobb ellenség.

Télen, mikor a vizek lehűlnek és a halak mozgása lelassul, a vidra ebben az időszakban is igen aktív életet él, és nem csak akkor öli meg a kiszemelt halat, mikor a táplálékszerzés motiválja, hanem néha csak úgy "játékból" is halászik, aminek sajnos velejárója a kiszemelt hal elpusztítása.

Az általában éjszakai életet élő és akár 14 kg-ot (!) is elérő vidra hazánkban veszélyeztetett faj, ennek köszönhetően kevés az esélye annak, hogy a szaporodásuk helyett a közeljövőben csökkenne az állományuk.

Hogy mit tehetnek a vízkezelők és a horgászok a vidrák okozta károk ellen? Törvényesen semmit! Akármilyen szomorú is, a legtöbb amit tehetünk, hogy az elpusztított halak tetemeit nem hagyjuk a víz felszínén oszlani hagyni, hanem gondoskodunk annak a megfelelő helyre történő elhelyezéséről.

 

Ne maradj le a friss információkról, iratkozz fel hírlevelünkre itt >>

Trakker pólók